miércoles, 15 de marzo de 2017

La influència de Mendel en la genètica

Llegeix el següent article extret del diari El País “¿Fue Mendel el padre de la mala praxis científica?” i contesta les preguntes següents.


1. Per quins motius creus que s’anomena a Mendel el “pare de la genètica”? Què creus que ha aportat a aquesta ciència?
2. Comenta el titular que apareix a l’article “¿Fue Mendel el padre de la mala praxis científica?”.

3. Sembla ser que la “icona” de Mendel és una construcció que va ser creada posteriorment als seus experiments. Creus que això passa sovint a la ciència? Per què? Reflexiona-hi i fes-ne un comentari.

24 comentarios:

  1. 1. Mendel sense voler va descobrir les bases de la genètica sense tenir ni idea de tot allò, que ara sabem, com els cromosomes, ADN, o cèl•lules. Mendel va aportar tots el coneixements bàsics d‘aquesta ciència que ara coneixem.
    2. Mendel no tenia la intenció de descobrir res de genètica ben dita, si no de la aparició de híbrids i semblants, aquest titular mostra que científics van escriure d’això abans explicant-ho i Mendel va fer el seu experiment per part pròpia.
    3. El cas de Mendel es un dels molts que han passat per aquesta situació. Ningú no coneixia el seu descobriment, però després de 35 anys de la seva mort, tres científics individuals van redescobrir el treball i va ser quan llavors van donar-li el reconeixement del “pare de la genètica”.

    ResponderEliminar
  2. 1- Perquè va ser el primer en demostrar que el gens són hereditaris, es a dir, que els gàmetes fills tenen els gens dels seus progenitors i també ho del gen dominant i recessiu. Ha aportat molts caràcters desconeguts per tothom i amb molts més mèrits perquè ell no tenia ni idea de ciència ni números.

    2- Com Mendel no volia descobrir res de la genètica, si no dels híbrids, significa que altres científics ja havien parlat sobre la genètica abans.

    3- Crec que passa sovint en persones que canvien la vida, però no només els científics, també escriptors, pintors... Crec que tot es redueix a persones que són massa brillants per al món que fins que no moren no poden brillar els seus descobriments, també perquè no hi ha cap presa, quan alguna cosa es bona, es bona i no hi ha res a fer. No importa el temps, tard o d’hora la gent coneixerà la seva saviesa.


    Meritxell Peña García.

    ResponderEliminar
  3. 1. Mendel és considerat el pare de la genètica gràcies als
    seus experiments que li van permetre demostrar que l’herència es produïa d’una manera predicible. Els seus experiments van consistir en l’encreuament
    de races pures de pèsols amb diferents característiques com la forma i color.

    2. Mendel no estava realment interessat en l'herència, estava interessat en els híbrids, i en entendre per què a vegades els híbrids són estables i altres vegades inestables. Per això va passar completament inadvertit durant 35 anys, fins que, el 1900, les lleis de Mendel van ser redescobertes per tres científics de manera independent.
    Encara que alguns historiadors no creuen en que la teoria de Mendel fos necessària per crear la genètica, ja que molts biòlegs comprenien ja que els cromosomes eren els cossos cel·lulars responsables dels caràcters hereditaris.

    3. La seva gran obra, no va ser reconeguda fins després de la seva mort, i això passa sovint a la ciència, ja que gràcies a la curiositat i el propi ingeni , en aquest cas del Mendel, altres científics van arribar a la importància que tenia la seva teoria, i gràcies a ell podem demostrar l’herència genètica.

    Anna García
    Optativa 41

    ResponderEliminar
  4. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  5. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  6. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  7. 1-Por que fue el botanico que descubrió de que forma se heredan las caracteres.Fue el primero en establecer los terminos simples la existencia de la herencia a traves de los genes.Sin darse cuenta y intentando investigar los hibridos y su estabilidad descubrió la herencia y la descendencia de las especies.
    2-Creo que no fue el padre de la mala praxis ya que en esa epoca no habia suficiente tecnologia y medios para abundar y expandir esta ciencia no solo eso, sino que Mendel no pretendia averiguar la genetica o la descendencia lo que pretendia es ver otra cosa.
    3-Estas situaciones no se dan solo en la ciencia si no que tambien en otros aspectos (arte,musica, literatura...).Creo que en la ciencis pasa esto por varias razones.
    La primera por que el cientifico no se da cuenta de que ha descubierto algo y la otra razon es que, en este caso Mendel, no reconocen esta hasta años despues por el hecho de que no habido los medios suficientes para acreditar la ley.

    ResponderEliminar
  8. 1. Mendel sin querer descubrió las bases de la genética sin tener ni idea de lo que ahora sabemos, como los cromosomas, ADN. Aportó todos los conocimientos básicos de esta ciencia que actualmente se aplican
    2. Mendel no estaba realmente interesado en la herencia, estaba interesado en los híbridos, y en entender por qué a veces los híbridos son inestablesi otras veces no. Por eso pasó completamente inadvertido durante 35 años, hasta que, en 1900, las leyes de Mendel fueron redescubiertas por tres científicos de manera independiente.
    3. El caso de Mendel es uno de los muchos que han pasado por esta situación. Nadie conocía su descubrimiento, pero después de 35 años de su muerte, tres científicos individuales redescubrieron el trabajo y fue cuando entonces darle el reconocimiento del "padre de la genética".



    ResponderEliminar
  9. 1-Por que fue el botanico que descubrió de que forma se heredan las caracteres.Fue el primero en establecer los terminos simples la existencia de la herencia a traves de los genes.Sin darse cuenta y intentando investigar los hibridos y su estabilidad descubrió la herencia y la descendencia de las especies.
    2-Creo que no fue el padre de la mala praxis ya que en esa epoca no habia suficiente tecnologia y medios para abundar y expandir esta ciencia no solo eso, sino que Mendel no pretendia averiguar la genetica o la descendencia lo que pretendia es ver otra cosa.
    3-Estas situaciones no se dan solo en la ciencia si no que tambien en otros aspectos (arte,musica, literatura...).Creo que en la ciencis pasa esto por varias razones.
    La primera por que el cientifico no se da cuenta de que ha descubierto algo y la otra razon es que, en este caso Mendel, no reconocen esta hasta años despues por el hecho de que no habido los medios suficientes para acreditar la ley.

    ResponderEliminar
  10. 1- Mendel fue el primero en descubrir que habían dos caracteres donde uno era dominante y otro recesivo. Fue intentando buscar la hibridación que descubrió lo que es hoy en día las bases de la genética a partir de la descendencia de las diferentes especies.
    2- Mendel no quería saber nada de la genética solo quería saber la descendencia de los híbridos y se supone que ya hubo científico que hablaban de eso antes.
    3- Yo creo que eso pasa muy a menudo porque la gente no es consciente del trabajo que estás haciendo hasta que dentro de un tiempo alguno se da cuenta de que todo lo que has hecho tiene un sentido y partir de tus resultados se puede extraer muchísima información y derivar mucha otra. Esto no solo pasa en el mundo de la ciencia (lo de no ser reconocido en tu momento) sino también en la vida misma.

    ResponderEliminar
  11. 1. Perquè va ser ell, qui, involuntàriament amb els seu experiment, va demostrar la herència genètica. Ha aportat una teoria necessària per comprendre com funciona la herència genètica, així com una de les principals bases de la biologia.

    2. No estic d’acord amb el titular, ja que Mendel no estava interessat en descobrir l’herència genètica, més bé va ser una coincidència, i a més a més en aquells temps no es disposava dels avanços tecnològics actuals, així que els resultats dels experiments probablement mai haguessin arribat a ser del tot precisos. De totes maneres ell va ser capaç de fer-ho, i això no pot passar inadvertit.

    3. No només en la ciència, això passa en molts altres àmbits, penso que tot això succeeix perquè, en aquest cas, va ser un descobriment involuntari, probablement ell no es va adonar del que realment acabava de descobrir, així que no surt a la llum fins que altres investigadors o científics se n’adonen de la importància que té.

    Maria Teruel Navarro, Optativa 41

    ResponderEliminar

  12. 1. Mendel es considera “el pare de la genètica” perquè va ser el primer en descobrir involuntàriament la herència genètica a partir dels seus experiments.
    En els seus experiments encreuava races pures de pèsols però de diferents característiques (color i rugositat).
    Va descobrir els dos caràcters: un dominant i l’altre recessiu.

    2. Mendel no estava interessat en descobrir l’herència genètica, sinó que ell estava interessat en els híbrids, així que ho va descobrir per casualitat.
    En aquells temps no es disposaven dels mateixos avenços tecnològics que ara, i els resultats dels seus experiments el més probable era que no fossin precisos.
    Al final les seves lleis van ser descobertes per altres científics independentment.

    3. Fins després de la mort de Mendel la importància del seu gran experiment no va ser reconeguda.
    Crec que això passa sovint a la ciència, perquè a vegades hi ha persones com Mendel que fan un descobriment involuntari a partir de la seva curiositat.
    Segurament ell no s’assabentés del seu descobriment, i per aquest motiu fins que altres científics se’n van adonar, no va ser reconegut.

    Montse Llano González, Optativa 41

    ResponderEliminar
  13. 1. Mendel es considerado padre de la genética porque fue el primero que descubrió y demostró, con su experimento, la herencia genética. Ha aportado las bases y conocimientos básicos de la herencia y la descendencia de especies.

    2. No estoy de acuerdo, ya que él no estaba realmente interesado en la herencia, estaba interesado en los híbridos y en entender por qué a veces los híbridos son estables y otras veces inestables.

    3. Creo que pasa en cualquier ámbito aparte de en la ciencia. Nadie conocía su descubrimiento, pasó por completo inadvertido durante 35 años después de su muerte, hasta que, en 1900, las leyes de Mendel fueron redescubiertas por tres científicos de manera independiente viendo así la importancia que tenía su teoría.

    Anaïs Astasio. Optativa 41

    ResponderEliminar
  14. 1. Perquè va ser el que sense ser la seva intenció va crear la genètica fa 150 anys, gràcies a la seva demostració de com els éssers vius ens debem a una base de dades, i tot això amb un experiment fet amb pèsols. Ha aportat la base de la genètica i ha resultat un dels descobriments més importants de la biologia.

    2. No crec que això sigui així, la intenció de Mendel no era fer tal descobriment sinó experimentar el que passava amb els híbrids i així per accident va fer un descobriment que va resultar molt important per a la biologia.

    3. Sí, crec que hi ha molts casos de científics que fan descobriments que no són valorats fins anys després. Crec que en aquest cas al no ser la seva intenció fer aquest descobriment no se li va donar la importancia que tenia fins que altres científics no se’n van adonar. I així ha passat en altres casos i no només amb descobriments científics.

    Marta Borrull, Optativa 41

    ResponderEliminar
  15. 1.
    Mendel va ser qui va descobrir la descendència genética gracies a la seva paciencia i el seu experiment amb pèssols homozigots (raça pura) i heterozigots (hibrids).

    2.
    L’intenció de Mendel no era descobrir l’herencia genètica, ell simplement es va interesar pels híbrids. Però, com que Mendel va deixar abandonat el que va descobrir, 35 anys més tard les lleis de Mendel van ser redescobertes i utilitzades per a estudis científics.

    3. crec que a Mendel li va passar com a molta gent important en altres sircumpstancies, els seus actes van ser reconeguts amb el pas del temps, concretament 35 anys (encara que Mendel no s’ hi va asseventar del seu descobriment). Amb el redescobriment dels seus experiments va ser reconegut i nombrat com “el pare de la genteica”.

    Ainhoa Esteve González
    optativa 41

    ResponderEliminar
  16. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  17. 1. Mendel és considerat el pare de la genètica gràcies als
    seus experiments que li van permetre demostrar que l’herència es produïa d’una manera predicible. Els seus experiments van consistir en l’encreuament
    de races pures de pèsols amb diferents característiques com la forma i color.
    2. Mendel no estava interessat en descobrir l’herència genètica, sinó que ell estava interessat en els híbrids, així que ho va descobrir per casualitat.
    En aquells temps no es disposaven dels mateixos avenços tecnològics que ara, i els resultats dels seus experiments el més probable era que no fossin precisos.
    Al final les seves lleis van ser descobertes per altres científics independentment.
    3.Crec que passa sovint en persones que canvien la vida, però no només els científics, també escriptors, pintors... Crec que tot es redueix a persones que són massa brillants per al món que fins que no moren no poden brillar els seus descobriments, també perquè no hi ha cap presa, quan alguna cosa es bona, es bona i no hi ha res a fer. No importa el temps, tard o d’hora la gent coneixerà la seva saviesa.
    Eric Lorite, Optativa 43

    ResponderEliminar
  18. 1.Mendel fue el inventor creador de la genética ya que fue quien mostró con su experimento, con los guisantes que depende de sus descendentes podía cambiar el color o la rugosidad, con los caracteres dominantes o recesivos.
    Gracias a ello se avanzado mucho en genética.
    2. Yo creo que el no fue el padre de la mala praxis, ya que su invención no fue para nada con malas intenciones, ya que aunque hizo ese descubrimiento en esa época no tenia suficiente tecnología para hacer una mala praxis.
    3.Su gran descubrimiento no fue reconocido hasta su muerte, sino más tarde hasta que pudieron certificar que el descubrimiento era correcto.
    Iván Rodriguez Optativa 43

    ResponderEliminar
  19. 1. Porque Mendel va descubrir dos de las tres leyes fundamentales de la ciencia genética, según sus experimentos con los guisantes y estas dos leyes va ser llamado como Primera Ley de Mendel o La Ley de Hereditario y Segunda ley de Mendel o también llamado como la Ley del Surtido Independiente ( Law of Independent Assorment). Y gracias por su descubrimiento, esta ciencia va desarrollar rápidamente.
    2. Algunos científicos sospechan el Mendel como el padre de la mala praxis científica porque sus teorías son demasiadas sencillas y reducidas, lo cual no persuade a los demás, pero como tampoco tenía el Mendel la intención de descubrir la ciencia genética, el Mendel no consta como el padre de la mala praxis científica.
    3. Pienso que eso suele pasar en la ciencia y también en otros ámbitos, una ley o una teoría es nueva cuando nadie la puede comprender, y por eso la sociedad suele ignorar el valor de la nueva teoría. Pero el tiempo siempre acaba demostrando el verdadero valor que tiene los nuevos conocimientos, como este caso de Mendel, ha sido conocido sus teorías después de 35 años.

    ResponderEliminar
  20. 1. Mendel fue un fue el inventor de la genética ya que descubrio la genética gracias a los experimentos con los guisantes. Gracias a él la genética ha avanzado mucho.
    2. Algunos cientificos dicen que Mendel fue un mal científico, ya que sus teorias eran muy sencillas.
    3.Tuvo mala suerte y sus teorias fueron reconocidas cuando él murió, asi que yo creo que con el tiempo todo lo que tiene valor se hace valer

    ResponderEliminar
  21. 1. En la meva opinió, a Mendel se l’anomena “el pare de la genètica” a causa dels seus experiments genètics amb pèsols, descobrint la independència de caràcters, la seva segregació en la segona generació i la uniformitat en la primera. Ha aportat el seu primer gra de sorra per a, posteriorment, descobrir els caràcters recessius i dominants, entre altres coses.

    2. El titular introdueix el tema de Mendel com a pare de la mala praxis científica, és a dir, la mala pràctica, sense recórrer a la teoria.

    3. Sí, gairebé tots els científics són reconeguts posteriorment a la seva vida, ja que s’han de posar a prova les seves teories, per demostrar si eren correctes o no.

    Optativa 41, Alba Alegre

    ResponderEliminar
  22. 1.
    Perque va se el primer en experimentar les lleis de l'herencia de la genètica. Ens ha explicat les regles bàsiques sobre la transmissió per herència de les característiques dels pares als seus fills.

    2.
    Mendel tenia intenció de descobrir l'herencia de la genetica sino els híbrids i també altres científics van parlar de la genètica abans de que ell fes l'experiment.

    3.
    Crec que passa sovint perque la majoria de científics no són reconeguts fins després de la seva mort.

    ResponderEliminar
  23. 1- desde el meu punt de vista es anomenat d'aquesta manera gracies al descobriment de la descendencia del fenotip i genotip dels pessols examinats cap als seus "fills"

    2-Mendel el que va descobrir de genetica o va aconseguir de manera propicia, es a dir ell buscaba descobrir i analitzar cuants hibrids apareixien i no la seva genetica

    3-Es normal a la ciencia que els merits siguin reconeguts a "posteriori" ja que tota teoria s'ha de demostrar y aixo comporta un llarg periode.

    ResponderEliminar